Dýni mám ráda ve všech úpravách – jak dýňovou polévku, pečenou dýni, dýňové pyré, dýňový desert… prostě mi chutná na všechny způsoby. Dýně je většinou spojována s podzimem, ale ani s přibývající zimou jídla z ní nezklamou.
Zkusila jsem recept, které je pro mě novinkou a to dýňové noky s kuřecím masem, medvědím česnekem a sýrovým přelivem.
Pokud máte k dýni kladný vztah jako já, tak recept určitě vyzkoušejte, třeba vám také zachutná.
K dobrému jídlu nezbytně patří i dobré víno, které ho doplňuje a pozdvihne ho opět o něco výše. Rádi si dáme skleničku dobrého vína, ne že bychom byli kdovíjací znalci, ale vinní barbaři také nejsme a víno nás baví. Osobně mám radši vína bílá, polosuchá, ale záleží na příležitosti.
Jídla z drůbežího masa vhodně doplňuje třeba Neuburské bílé víno, které mi doporučili someliéři z Alkohol.cz.
K přípravě jídla pro 3-4 osoby budeme potřebovat:
dýňové noky:
500 g brambor
500 g Hokaido dýně
150 g polohrubé mouky
1 vejce
lžička soli
cca 500 g kuřecího masa
medvědí česnek – čerstvý nebo naložený
smetanu
nivu nebo jiný sýr
sůl, pepř, chilli, koření dle chuti
Oloupané a nakrájené brambory a dýni uvaříme doměkka. Necháme dobře vychladnout.
Brambory a dýni prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s ostatními surovinami a vytvoříme nelepivé těsto, které vytvarujeme do válečků asi 1 – 1,5 cm silných. Větší hrnec naplníme vodou, osolíme a vodu přivedeme k varu. Válečky těsta nakrájíme na kousky a vhodíme do vroucí vody, po chvíli promícháme, aby se odlepily od dna. Když vyplavou, vaříme cca minutu a hned vylovíme z vody.
Hotové noky zlehka osmažíme na pánvi – nemusíme, ale mě to tak chutná více.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, necháme chvíli marinovat a pak naprudko osmažíme s medvědím česnekem, přidáme trochu chilli.
Připravíme si sýrový/nivový přeliv (smetanu pomalu zahřejeme a přidáme nastrouhaný sýr/nivu) a můžeme servírovat.
Jídlo je na přípravu jednoduché, nicméně trochu času zabere příprava noků. Ale je dobré… teda mě chutná!
Pokud recept vyzkoušíte, tak přeji dobrou chuť😋
dýňové noky:
500 g brambor
500 g Hokaido dýně
150 g polohrubé mouky
1 vejce
lžička soli
cca 500 g kuřecího masa
medvědí česnek – čerstvý nebo naložený
smetanu
nivu nebo jiný sýr
sůl, pepř, chilli, koření dle chuti
Oloupané a nakrájené brambory a dýni uvaříme doměkka. Necháme dobře vychladnout.
Brambory a dýni prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s ostatními surovinami a vytvoříme nelepivé těsto, které vytvarujeme do válečků asi 1 – 1,5 cm silných. Větší hrnec naplníme vodou, osolíme a vodu přivedeme k varu. Válečky těsta nakrájíme na kousky a vhodíme do vroucí vody, po chvíli promícháme, aby se odlepily od dna. Když vyplavou, vaříme cca minutu a hned vylovíme z vody.
Hotové noky zlehka osmažíme na pánvi – nemusíme, ale mě to tak chutná více.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, necháme chvíli marinovat a pak naprudko osmažíme s medvědím česnekem, přidáme trochu chilli.
Připravíme si sýrový/nivový přeliv (smetanu pomalu zahřejeme a přidáme nastrouhaný sýr/nivu) a můžeme servírovat.
Jídlo je na přípravu jednoduché, nicméně trochu času zabere příprava noků. Ale je dobré… teda mě chutná!
Pokud recept vyzkoušíte, tak přeji dobrou chuť😋