Rychlá a zdravá polévka z celeru a mrkve. O celerové polévce básnila kamarádka, která ji vaří často – prý je skvělá! A protože jsem ji ještě nikdy předtím nezkoušela, nastal čas to v neděli změnit.
Musím uznat – je fakt skvělá a a určitě ji ještě někdy uvařím – je to rychlé, zdravé, levné, zasytí a je to mňamka 🙂
Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny (a ty budeme na tento recept potřebovat my) jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.
Celer má taky velké množství léčivých účinků: snižuje cholesterol, tlak, zlepšuje funkci ledvin, snižuje riziko rakoviny žaludku, je dobrý na nervy apod.
Mimo jiné mě zaujal hubnoucí a detoxikační účinek samozřejmě – pijte celerový džus nebo chroupejte syrový celer – čím více tím lépe, v průběhu celého dne a uvidíte prý, že sníte mnohem méně smaženého a sladkého (no jasně, přejíte se celeru tak, že už nebudete mít na nic jiného ani místo ani chuť…).
Toť krátké info o celeru, ať to máme se vším všudy a víme, co jíme 🙂
Toť krátké info o celeru, ať to máme se vším všudy a víme, co jíme 🙂
Končím s edukativním okénkem a jde se radši vařit !
Na cca 4 porce budeme potřebovat:
1 větší celer (kořen)
2-3 mrkve
2 menší cibule
smetana
pepř, sůl, kmín, chilli (nemusí být)
něco zeleného na ozdobu (petržel třeba), opečené toasty
Celer, mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, necháme povařit do měkka (vodu osolíme, opepříme, okmínujeme – nebo můžeme použít vývar). Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujeme a přidáme smetanu (množství podle toho, jak moc krémovou polévku chceme), krátce ještě povaříme, podle potřeby opepříme, osolíme, přidáme chilli. Ozdobíme zeleným listím, ať to nějak vypadá … no a sníme!
Dobrou chuť!
Po dýňové zaujala tato celerovo-mrkvová u mě 2.čestné místo
ze zeleninových, krémových polévek, které jsem zatím ochutnala 🙂
A jaké jsou ty vaše oblíbené?