Recept na dobrý, bramborový guláš se sojovými kousky (teda alespoň mám chutnal moc). Pokud ho vyzkoušíte, tak poznáte, že ho nemusíte vařit jen s klobáskou, ale i sója je v něm dobrá.
Pamatuju si, že mamka někdy vařila guláš napůl masový a napůl se sojou a já jsem z něho pak nejvíc vyjídala právě ty sójové kousky… na to jsem si u vaření tohoto bramborového vzpomněla 🙂
Na 4 porce si nachystáme:
balíček sójových kousků (80g)
sladká a pálivá mletá paprika, sůl, pepř, majoránka, lahůdkové droždí
olej, hladká mouka
2-3 cibule
0,5 kg brambor
Ve větším hrnci si rozehřejeme trochu oleje, necháme na něm zpěnit na drobno nakrájenou cibulku a orestujeme sojové kousky (ty si vždy předem krátce povařím s bujonem, změknou, pak z nich vymačkám přebytečnou vodu a až pak je dále upravuju).
Když cibule i sója chytne nějakou tu barvu, zasypeme sladkou, mletou paprikou a krátce ještě orestujume. Zalijeme cca litrem horké vody, přidáme na kousky nakrájené brambory, osolíme a vaříme, pokud brambory nezměknou.
Když jsou měkké, tak guláš zahustíme trochou mouky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme lahůdkové droždí (dodá guláši výraznější chuť), majoránku a trochu pálivé papriky. Ještě krátce povaříme a můžeme si na něm pochutnat. Podáváme nejlépe s celozrným pečivem.