Dýňové košíčky – sladký dezert

Dneska je zde podzimní recept, který jsem ulovila na dýňových slavnostech, které se konaly letos v říjnu v Brně.
Bylo to fakt super,byla jsem mile překvapena, nejen nabídkou jídel  a všeho, co se dá z podzimní nabídky surovin vykouzlit a také atmosférou a i místem, kde se slavnosti konaly.
Moc se mi to v Otevřené zahradě líbilo a opravdu všem doporučují je navštívit (nejen s dětmi – pro ně je to myslím, opravdu zajímavé místo), ani jsem to nečekala… plno skvělých dýňových laskomin, workshopu pro děti, vyřezávání dýní apod. Byli jste tam už? 🙂
Nejenom, že jsem ochutnala (skoro) všechny nabízené, soutěžní laskominy, ale hlavně jsem tam ulovila recept na podzimní, dýňové košíčky, které mi snad chutnaly nejvíc, ze všech soutěžních receptů… No a při nejbližší příležitosti jsem je taky musela hned vyzkoušet upéct…samozřejmě 🙂

Recept jsem si oproti originálního trochu upravila, nedávala jsem tam tolik másla a cukru a i tak byly košíčky sladké na můj vkus dost.

Takže tady je:
Množství je na opravdu hodně košíčků, v původním se píše na 25 malých, nebo na dortovou formu o průměru 24 cm, ale  já jsem košíčků měla min. 35, možná i víc. Použila jsem potištěné košíčky, hezky to vypadá 🙂
sušenkový korpus:
– balení máslových sušenek – použila jsem 400 g balení sušenek z Lídlu
– 100 g másla
– lžíce cukru
– lžička mleté skořice
krém:
– 500 g odtučněného tvarohu
– 200 g krémového sýru
– 1 zakysaná smetana
– 300- 400 g dýňového pyré z hokaida (uvařená a rozmixovaná)
– 150 g moučkového cukru
–  citronová šťáva z jednoho citronu
– 3 vejce
– špetka soli
– 2 lžičky mleté skořice
– 1 čokoláda, ovoce nebo něco na ozdobu košíčků
postup:
Sušenky rozdrtíme, přidáme změklé máslo, cukr a skořici, rozdělíme do košíčků nebo formy a necháme na cca 10 min předpéct na cca 180 C a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém – všechny ingredience smícháme a vyšleháme dohladka. Potom navrstvíme do košíčků a pečeme opět na cca 180 C cca 25 min (košíčky), 50-60 min ve formě. Chvíli před koncem pečení posypeme košíčky čokoládovými kousky
Necháme vychladit, ideálně přes noc.
Opravdu jsou skvělé, chutnaly (myslím nejenom mě) moc.

Napsat komentář